Tuesday, April 27, 2010

Potong..Jgn X ptong..

Salam sume... Semalam adalah hari yang agak busy[buat2 busy ke ko nih hanna]...

Weh, ckp baik cket ek..btol ar aku busy...busy dgn hal diri sendiri..haha..





1st-laptop yang aku gune dh hampir 3years rosak...bukan software tp hardware probs...huhu...g kedai tanya, diorg kate kene g anta ACER soh diorg check...then its cost me RM300 to 4++...huhu...mne nk cekau duit nih..?...huhu..cepat la keje dtg...awat hang malu sangat nk datang jumpe aku nih....disebabkan itu, for sure, my lappy akan tersadai dlam waktu yang agak lame...huhu...I'm sorry for you...huhu...I will send u to doc ASAP bebeh...




2nd-Potong broadband yang dah lebih 2 tahun aku membazir wang utknya...huhu...amek number around 4p.m, no dipanggil around 530p.m..pehal nih?...lame gilez tgu...huhuhu...ni mesti kes2 uncle2 n aunty2 yang tak tau nk bli Brodband kt tmpt lain melainkan cntre jek ade...hurh...dgn penuh kesabaran aku tgu...bermacam2 ragam orang aku jumpe...

Kesah 1

Uncle dtg buat onar...haha...bukan ape..die tk puas hati sbb die dh byr bill die tapi centre still bg msg kot ckp die blo byr lagi... bill pon still ade lagi amount yg die kene byr...ape lagi, mengamuk la uncle tuh..ckp service tk bgs, system tk bagus, tk sistematik la...kaunter bersepa la, kusi2 utk customer dok pon tkde...yng ni aku tambah2...hehe...bg sedap cket...

Lbh kurang 5-7 mins baru die dilayan....terus g kaunter...aku mlas nk dgr, aku kua g cnter lain plak jejalan cari brodband yng lain palk utk ayah aku...tk lame tuh, aku balk ke centre tu..tgk no., tk gerak2pehal nih?..lmbt gile diorg wat keje...huhu...dh kematu kaki aku...huhu...


uncle tadi dh selamat dah settle prob die..orang lain, begitu sabar menunggu giliran termasuk aku...:)

[uncle tadi ade amek no. tk ek?agknye die tgk no.die lmbt lagi so, die wat bising so that, pihak centre akan setelkn prob die scpt mgkn...] bagus gak taktik nih..haha...ishh ko nih hanna...tk baik tau....astagfirullah...i'm sorry uncle/pakcik...tk buat lagi da...]



Kesah 2

hanna: Hi. aunty watpe kat cnih?

aunty: jalan2 nak bli ikan...kat cni ikan besar2...besar punye...

hurh..terkene aku beb...tk sangka aunty nih hebat...die kenakn aku...tu la ko hanna, slalu kene kn orang...tgk !!ko dh kene balik...huuh


Tapi serius beb. aku tipu..haha...mane de aunty nk jwp cmtuh...dak2 muda jek...aku terselamat..tkdelah aku kene ngn adik aku...'ko dh tau die dtg cni nk watpe kan..ko tanye lg pehal?..membazir ayaq lioq ja'..


hanna: kenapa tk bli kt dealer jek?..kan senang...tkpayah nk tgu lelame..kusi pon terhad...orang ramai...huhu..

aunty: kalau bli kat center bleh dapat free modem.[kalo kt dealer, tak dpt modem free ke?..bermonolog sendiri] rasenye, adik aku baru jek bli kt dealer..dapat jek free modem....ishh aunty nih tk jejalan2 cari modem nih...tu die tk tau...

hanna: I rase kt dealer pon bleh dapat modem free...daripada u tunggu kat cni lame2, baik u peg bli kt dealer, skjp jek...haha...aku provoke aunty tuh...haha...kenapa pilih broadband nih?..


aunty: sebab broadband nih laju...skng dh smp 6Mbp..yang lain tk laju...I dh terminate yg lagi satu punye...lembap..


hanna: oo yeke?..tk sure plak I. Tapi, yang u dh potong tuh, stable..service pon ok..tak macam kt cni...byk probs...[aku provoke lagi]...haha

aunty:mmmm..:) :) Akhir la perbualan antara kami....:D

Tak lame tuh, aku nmpk die pon kua dari center tuh...haha..berjaya jugak aku provoke aunty tu...haha...time is money aunty...dont waste your time.....:D


Kesah 3

Uncle: Dik, mintak tolong saya bleh?

Hanna: bleh...no hal...[dengan senyuman aku membalas..]..aku sopan ok...

Uncle: tolong bacekan no. kat tepon pakcik nih...pakcik tk nampak... almaklumlah dah tua... tk nmpak...


Hanna: ok2..no probs...012-340...bla..bla....


Uncle: Terima kasih ye...


hanna: same2...


Seronok..dapat tolong orang arini...hehe...


530p.m, no aku dipanggil...process termination pon berlaku...kire2 aku ade balance -RM2.55. maknenye diorang kene byr kt aku la kan...sbb aku terlebih byr...bleh plak die kate kene tgu dulu...nk check last bill...last bill aku dh byr...then die soh tgu, nnti die akan issu cheque utk RM2.55..dieorang akan wat ke?...mengarot jek....aku dh malas nk layan..aku pon blah..tapi ucap trima kasih dulu...kite kan penuh dgn budi bahasa...haha...





3rd-ingat nk wat donut yang mcm kt BIG aPPLE tuh..pergh..sedap gilez...tapi cume manis terlebih..tu skng aku nih sweet2 jek orangnye..hehe...dh sedia sume bhan2nye...then uli2 punye uli...tk jadi2...huhu...sedih gilez...abes kene gelak ngn mak n adik aku...adik aku ckp...'ko nih kalo aku tkde, mesti ko wat tk jadi ek'...huhu...mmg btol pon...


Takpe2...aku akan try lagi..lagi..n lagi...usaha tangga kejayaan beb....kite jumpe di tangga kejayaan....jgn ckap psl kejayaan jika tk brani melakukan pengorbanan...

Hari Ini leBih Baik Dari SemaLam....BTOL2....:D





4 comments:

AiZ said...

kesian sama lappy... lama lah die koma... hikhik..

Baiknye tolong uncle baca no telefon.. hikhik..





komen entry i juga ye.. klik laju-laju link nih >>BLOGGER-BLOGGER YANG SUSAH DAPAT DAN BAGI KOMEN!! YEEHA!! MARI SAYA TUNJUKKAN CARANYA..



~HaNna~ said...

AiZ: tu la...kesian kt lappy i...huhu..

haha..baik ek..? I mmg baik pon...hehe...[siapa lg nk puji diri sendiri kn...;p]

Fara FarSha said...

abeh tu skang pakai ape cik hanna..streamix ke ataupun p1wimax..haha

~HaNna~ said...

fara: skng nih still gune broadband...yang lebih murah..:D