Friday, December 31, 2010

Last Entry for 2010

Assalamualaikum wbt..

Arini baru berkesempatan nk write something kt cni...huhu...betapa seboknye hanna ek...

Tu la...mcm2 keje mendatang last minute...ishh..mmg tk suke btol last2 nih la...

GErammmm....

Main topic kite arini adalah summary sepjg tahun 2010....

Apakah yng telah terjadi ngn idop hanna sepanjang tahun 2010?

Antaranya

1) akhirnye...dpt gak grad masters...:) wink3x...yg tk best nye...tkde satu pon pic ngn family...sbb adik terlupe bwk camera.....huhu

2) dapat keje....:) paling best skali....lbh kurang 2-3 bulan dok melangut abeskan beras mak ayah, alhamdulillah dapat keje kt UPSI....Rezeki besar nih...pd hanna la...KenaPe??....orang laen dok tanam anggur byk kali still tk dpt keje....kirenye hanna nih bersyukur sangat...:)
siap buat puasa nazar skali...punye la nk tunjuk hanna bertuah n bersyukur teramat sangat...
PhD satu kemestian...memang tkleh nk lari...pegi sini PhD, pegi sane PhD....at last kene buat gak....so far preparation utk PhD ~10%.. at least ade gak kan....drp tk pk langsunng...hihi..

3) dapat kekasih hati....:) tknak cite panjang...bace n3 before nih..sure tau..siapakah gerangannye kekasih hanna...)

ade keje nih....nnti tkde keje, hanna membebel lg di cni....

Walaupun cm dh agak terlambat, hanna nk wish happy new year....smoga tahun 2011 akan byk lagi cite2 yang best2 datang dlm idop hanna n anda semua...

adios...


Tuesday, December 14, 2010

Finally, dapat kekasih hati...yahooo....

Assalamualaikum wbt....

Agak kelamaan aku tidak mencoretkan coretan di blog kesayangan ni...apakah sebabnye?..adakah hanna sebok?..sebok kah?..ooo tidak...sekarang nih, student dah start cuti sem pendek..encik2 n cik2 tutor agak kebosanan dok di ofis dr pagi smp abes kerja..kerjakah?...tanye diri sendiri ek...

Tanggal 11Dec2010, akhirnye aku dapat apa yang telah dihajatkan selama lebih 3tahun...apakah?...

DSLR CamEra-->CaNon EOS 500D...




Kenapa aku beli canon?..sebab ramai yg suggest kan aku beli brand nih...yang lain tuh, walaupun agak murah dengan features yang same, aku tetap berkenan ngan canOn...:)

Alkesahnya....Mule2 tuh, pk nak beli akhir bulan nih...tetibe dpt sms kate ade PiKom Fair kt KLCC...disebabkan bajet dah ade, so aku pon ajak ofismate aku g jejalan ke KLCC sambil usha2 kot2 ade yang berkenan...

Pegi2, tgk2, survey2, tkde pon canon...yang ada cume nikon...huhu...sedih..pedih..tanye info counter, diorng cakap canon tk join...kenapakah?..tak tanye plak...huhu..

Then, amik keputusan pegi Low Yatt Plaza...fuhhh..first time seumor hidup baru masuk Low Yatt...macam2 ada...korang bayangkan masok Jusco, baju2 tuh tuka jadi PC, laptops, HPs, Cameras....haha...mmg heaven la...

Bile dah banyak sangat shop yang jual mende yang same, diorang akan masing2 offer price yang berpatutan...ingat nk survey satu Low Yatt tuh, tp sorry tk larat...maybe dah nk lanjut usia kot...huhu...

jalan2, jumpe kedai yang offer agak menarik....tanpe pk pjg, trus g counter ckp kat brother camera, bro, nak tgk canon tuh...wahh...gaye cm dh expert jek...padahal.....i'm just a beginner...hahaha...

sebbaik yang layan kitorg seorang yang expert gak la dlm photography nih...agak kemelayuan mukenya....bukan malay ke?...hold jap cite psl bro nih..

bgtau awal2 kat die, bro, saya nih beginner, so taktau pape psl dslr...zero knowledge..ada gak la aku usha2 n blaja2 teknik2 ttg dslr nih...tpi bidang nye luas..so tkleh nk blaja dlm mase yang pendek...take time gak...

So, bro tuh explain satu persatu psl dslr nih....mmg bagus la die...ade gaye cikgu...tp perlahan gile die cakap..sampai telinge aku nih kene dkt gile ngn mulot die...baru dengar...pemalu ke cikgu nih?..haha...kalo pemalu, lagi kitorg suke kacau...haha...kene kau cikgu...sape soh buat2 malu...haha...

aku siap kuakan pen n kertas lagi..nk blaja la katekan...kalo tktau tanye...jgn dok senyap jek...ngupenye, cikgu ni ade buat class photography gak...slalu die buat outdoor...so die ade tunjukkan pics yg die amek...fuhh..mmg berseni la tangan die...die tk abes2 kate sume ni art...kalo ko ade camera canggih manggih, mahal2 tpi tk tau nk gune, srupa gak...sia2...

Yang penting, kene slalu practice...practice makes perfect...yehh...dan kini aku mengaplikasikan ape yng die aja...haha...anak murid yang baik nih...hehe..

dh nak blah tuh, aku try mintak business card kat die...tak silap telinga aku la die nye group namenye tau xpe, or tau xape....ishh ntahla yg mane satu...aku try google, tk jumpe plak...bisnes card die pon tk dpt..huhu..die kate dh abes...

At last, die bg name die n no phone..kalo ade probs just contact die...ishh tk best la plk tk dpt name card die...huhu...sedih2...

mule2 tgk, die tklah cute sgt pon...tp bile kitorg dh usik2 die...n die pon malu2 kucing, terus nmpk cute...haha...name die andy...

Andy?..malay ke?....bukan...abes tuh?...korean....hahaha....riuh giless satu kedai tuh kitorg gelak...perasan beb muke cm korean...haha...die ckp die indo...ishh...yeke?...cm tk caye jek...bro nih fasih beb melayu...tkde slang2 indo pon....bro nih nk kencing kitorang ape...sbb asik gelakkan die jek..haha...

Ape2 pon..best la bro nih....die aja mcm2...tersangat la rugi tk snap pic die satu...kalo tk, boleh share kt cni...so korang bleh judge sendiri, cute ke hensem...haha...Thanks bro...!!..


satu hari dhnk smp 100 pics aku amek...modelnye?..mustilah ofismate yg cute2..haha...









banyak lagi kene blaja...azam tahun baru maal hijrah...

Antaranya ialah

1) belajar the art of photography until bleh buat bisnes..hihi..

2) attend class untuk IELTS...dah nak kene pk mane nk study PhD nextyear...

3) Nak Mandi before Subuh menjelma....

Wish me luck friends...:)




Friday, November 12, 2010

SeliNgan Di Malam sabTu...

Baru jek dengar lagu nih kat HOTFM...ingat kan sape yang nyanyi....ngupenye aizat....unik beb die nye tajuk...haha....i likeee......

enJoy...:)





kalo dengar btol2, ade traditional instrument..ape ek?...erm...angklong ka?...btol ke i eja nih....pedulik....asalkan i paham...haha...

syok sendiri itu HARUS....haha...


lirik disertakan....sila nyanyi puas2....hehe...


Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

jangan sampai kaco jiran sebelah nk tido udah la ek...:)

Nak SeHat ke Nak KuR-KuR?...

Jawab cepat!!..

Kalo tanya Hanna, mestilah nak Both...Sehat nak, kurus pon nak..:) Baru lah idop Bahagia...ye dak?..

Kat cNi nak bAgi cKet inFo TeNtang PenJaGaan MakAn dan SekILas TenTang DIET...

Ni Diet sehat okesss...

Dipersilakan Follow Jika berminat...Sesape yg nk GeM2, sila dok Jauh2..jgn Dekat....;p

AnTara Tips yang bleh hanna share ialah:

1) SUP SAyuRan deNgan sedikit tambahan protein sebagai perencah dapat tolong u ols rase kenyang for few hours..[i likeee.....]


pic from here

2) DUA GENGGAM BADAM dah cukup bg membekalkan magnesium kpd tubuh sekali gus dapat mengurangkan 1/3 daripada masalah kembung perut..


pic from here

3) TEH TIDAK SESUAI DIMINUM sewaktu makan ataupun sebaik jek lepas makan sebab ia akan mempengaruhi penyerapan zat besi dan kalsium...[uishhh..hanna selalu minum teh ais, teh o ais limau, sume la jenis teh time makan...huhu..kene ubah nih]


pic google


4) PENGAMBILAN KANDUNGAN GULA yang tinggi dlm food biarpun minuman seharian akan menyumbangkan kepada penambahan berat badan secara mendadak dalam tempoh masa yang singkat.[ kurangkan gula dalam food, lebihkan dalam senyuman..sure awet muda n anak nnti pon akan senyum jek bila nampak camera...hihi...]



pic google

5) DIGALAKKAN MAKAN SAYURAN SEBELUM hidangan lain dan cube panjangkan waktu makan u ols supaya rase kenyang dapat ditimbulkan sebelum terambil makanan yang lebih..[ ermm..bleh ke hanna ikot ek?..makan lambat2? nikmati makanan seadanya?...uishhh...actually, hanna ade penyakit perasan orang akan tingggalkkann hanna kalo makan lambat sangat...huhu...]paham tak?...mesti tk paham kan...huhu...tkpe2 nnti hanna wat special n3 utk penyakit nih...


pic google

6) GANTIKANLAH JUNKFOOD dengan fruits or roti gandum. Sebabnya badan kire memerlukan masa yang lebih panjang dalam mencerna makanan yang tinggi seratnye. [ i dont like junkfood...credit di sini...hihi]


pic google

Semua tips yang hanna share nih ade kat magazine RAPI..untuk yang jarang beli magazine, bleh la bace kt cni ek ....:)

Kalo nak lagi, pegi beli ek...utk 15nov nye keluaran, ade 100 tips untuk kur2....[i loikkeee...]

hanna memang suke kumpul magazine...bace taktau bile...beli jek...haha...

Time nk tido kot baru bace...tengah relax2...tkde mende nk buat... ha time tuh la....:)

Lastly, lagi satu info:

minuman yang panas dapat memberi rasa kenyang. Jadi semasa rase lapar, minum la teh panas tanpa gula. Teh nih bukan saje low calory tapi dapat halau jauh2 rase lapor u ols....

Selamat mencuba...:)

Nak kur2 nih sebab nak kawen..bleh tak?...hihi...

Wednesday, November 10, 2010

TriBute to ToMoko..yeke?

tribute ke?.. tak kot...haha...

Lastweek hanna blk kampung...kampung ke?..kampung la sangat...umah family kat taman...bukan kwsn kampung pon...

Tempat hanna keje nih ye btol kampung....tadi baru jek lps melawat kawasan waterfall...esok plan nk g bermandi-manda bersama rakan2....yeeehaaa....sronok2...

Tak tipu....air yang sejuk, bunyi air....waahhh....besh2....



cantik tak?...cantik kan...tak caye....jom3 kite pegi beramai2...

Back to topic...[hanna slalu jek off topic kan...haha..] sori3x..

Kat kg, tercari2 cd installer printer, cari2 terjumpa koleksi tomoko....dulu zaman kanak2...ntah knape blh plak minat tomoko...

Ingat dulu, blk skolah lalu tepi kedai magazine, cari kalo2 ade news ttg tomoko...dulu kan muke innocent lagi...suci murni..

Then, balk umah siap gunting gmbr2 sume, letak dalam file...wat collection peribadi....sengal kan dulu?..tak matured langsung....haha..

Kini, setelah berbelas tahun berlalu[rse cm dh tua sangat plak skang], minat terhadap tomoko berkurang....juz minat pada lagu jek...hihi...

Ni antara lagu terbaru yang baru hanna dgr...enJoy ek....

Kalo tk sdap, tutup...takyah bukak....

Kalo sedap, layyaaaaaaaaaaannnnnnnzzzzzzzzz...




Kalo nk karoks pon bleh...hehe...

Dah ade ke blom ek kat REDBOX lagu nih?....

Berangan nak karoks kt REDBOX...ade ke kt tanjung malim nih cik hanna ooii....hehe..

Kaki karoks ke hanna nih?...ishhh tidakkk....layan2 cmtuh jek....okesss...

Ni plak lagu di zaman tok kadok dulu....haha...

LAyannnn jugakkk.....

Cube dgr btol3, cmne suara tomoko dulu dan skang...hihi...




~DoLu-DuLu~




~kiNi~

Saje nak mengungkit kesah2 zaman sekolah....

Bile flashback, nak ketawa terbahak2....haha...

Nak nangis pon ade....macam2 perkara yang baik buruk, gumbira, sedih berlaku....

Tetibe emo plak dgr lagu nih....huhu...

Banyak kenangan dengan lagu nih kot.....

Huhu....

Jeng3x..sejarah apakah yang mungkin berulang dalam hidop hanna?.....same2 kite nanti kan ek....:)

Assalamualaikum....:)




Tuesday, November 9, 2010

Top 6...apakah??

Semalam dok tengok muzik semifinal part1. agak terlambat bukak tv3 sebab dok layan cite tv9 (mahabbah de laila)...

Asking myself--> kenapa ek hanna dok layan cite nih?..best ke?...hausmate lain kate, bukan best pon...orang tua kawen ngn org muda...yg tua pompuan plak tuh....uisshhh tkleh trime....nmpk sgt muke dak laki tuh mudess gilezzz....haha...

Ade hanna kesah?...tidakkkkk....hihi...still layannnnzzz....

kenapa?....huhu...i have no answer for dat question...huhu...

Maybe la, nih maybe ek, bukan btol2 terjadi...haha

Terasa cm hanna akan jadi cmtuh kot...kot2...uishhh......tidakkk.....

hero nye sgt comel...hihi...cute gtu...sebab tuh la hanna dok tgk...dok tgu every monday...haha...[ishhh..kate tkde jawapan..ni dok jawap pekehe nye...huhu..]



pic from here

Cute kan...hihi...gaye childish..haha...


no other reason...okess..

Ishh...terlajak cite lain plak...

Okey2 kite sambung balik kesah muzik2..

Hanna switch channel jek dh terlepas shahir....huhu...agak kuciwa di situ....tp sebbaik FT tk perform lagi....yeehhaaaa...

Sorang hausmate cakap ngn hanna..

Die tk suke gilez FT...dahla tk hensem, perasan seksi, rambut panjang,serabut...hoho...

Uishhhh..tak sanggup ku mendengarnya.....hoho...

Takpe2...peduli ape aku....huahuahua....

Yang penting hanna suka....:)

Dan seperti yang dijangka FT dapat antara top 6 utk semifinal part 1...




Hanyut by FT....best2...

tak ketinggalan jugak Shahir....best juga....

Kenapa hanna suke shahir?....suke ke?...suke la kot....sebabnye die pakai braces..hihi..

dok gugel shahir senyum nmpk braces...tkde plak...huhu....pic nih pon jadi la ek...hihi...


pic from here




tak lupe jugak VC dari shahir....layannnzz....

Monday, November 8, 2010

DoNe

Setelah berhempas pulas selama 2mgu nih, at last siap jugak hanna hias2 deco2 wajah blog yg baru...hihi...cute tak?..

skang nih student sume tgh study weeks...so, mood hanna skang adalah kebahagian dalam kebosanan...boleh gitu?...hihi..

Shahir sengsara, tapi hanna bosan...sengsara atau bosan, mane lbey teroks??...

haha..anyway, tadi kol 12pm, baru jek sampai ofis...scan in lambat, kene blk lambat la jawapnye...

ok lah....sempena adrenalin day, hanna wish to all, happy working, studying, and ape2 la yg u ols tgh buat ek....


Wednesday, October 27, 2010

O & M?..

Salam...

tkde ape nk update sbb....

blog under construction...nk add ape2 yg patot...hehe

dah bosan la warne biru putih....

nk tuka yg lain plak....

ade cadangan tak?...

warne ape best....hehe

adios...

Monday, October 18, 2010

assigNMent ooohh AssiGnMent....

Di saat kini, yang lain tgh dok berehat di rumah sambil makan kuaci tgk muvee di TV, hanna n ofismate sangat rajin marking assignment students...begitu banyak sekali...

Sebbaik Quiz and test dh abes mark....lega sebentar...sekejap jek naa....banyak lg mende2 depan mata yng tk mark lgi...huhu...sila rujuk entry sblm nih ek....

Ade satu projek ni, hanna soh diorang cari sejarah lampu pendaflour...fuhh...hebat..sejarahnya..

ni nk cite cket psal sejarah lampu..






"Sejarah lampu pendaflour atau lebih dikenali sebagai lampu kalimantang adalah bermula dengan penemuan seorang saintis yang bernama Thomas Edison. Beliau telah mencipta lampu, namun selepas setahun mencipta lampu tersebut, beliau masih belum menamakan lampu tersebut. Saintis tersebut tidak pernah terfikir untuk memberi nama kuasa yang boleh membuatkan lampu tersebut hidup.

Namun entah bagaimana, semasa mula2 lampu ingin diperkenalkan di tanah melayu, terdapat seorang yang bernama Kulup Kalimantang. Kulup ni tak percaya dengan hasil kajian Thomas dan bermati2an tidak mempercayai dengan hasil ciptaannya.

Semasa melakukan demonstrai di Tanah Melayu berkenaan dengan ciptaannya, tiba2 Kulup berkata dengan kuat " Ele...trick aje tuh...ele...trick aje....ele...trick..." iaitu bermaksud Thomas menipu. Thomas yang kurang paham maksud Kulup nih, menganggap bahawa Kulup cakap gitu kerana lampu telah menyala disebabkan oleh kuasa "ele...trick". Jadi bermula lah penggunaan perkataan "Ele..TRICK".

Walau bagaimanapun, perkataan tersebut telah dieja dengan perkataan ELECTRIC, iaitu mengikut ejaan orang putih.
Sebagai mengenang jasa Kulup Kalimantang yang telah memberi idea kepada beliay tentang kuasa elektrik itu, maka terciptalah sejenis lampu yang dinamakan lampu kalimantang..."

Betul ke diorang nih nye sejarah? MAne diorang cedok fakta nih?...punye la nk tau, mane datangnye fakta ni....hanna pon gugel la...then dapat nih...

Kalau search gune malay word, for sure kua macam2 jawapan....haha...nk tergelak pon ada bace diorang nye assignment....nak bagi berapa nih....pn tktau..asik gelak jek baca....

Untuk mendapatkan kepastian, hanna search lagi gune english word plak....so dapat la ini..

Same kita renungkan....mane satu yang btol n salah...:)




Oke la...nak sambung balik mark diorang nye assignment...by hook or by crook, kene siapkan jugak b4 diz friday...huhu....

Doakan hanna selamat menjalani keje2 yang begitu menduga minda dan fizikal...

Tu la...nak jadi sangat lecturer...nahhh...amek ko.....

p/s: dah la kene discuss pasal bajet 2011....ishhh...cam PM plak...begitu busy dengan bajet...

Sunday, October 10, 2010

10.10.10-TerLepas Lagi la....huhu

Ape jadi arini? of course la mcm2 hal jadi kan....tapi bg hanna, nothing special...juz rutin biasa hari ahad....bangun pagi...minum air....basuh baju...kemas bilik, kemas umah....sumenye hal2 umah yng diuruskan....

Bagi insan lain, maybe arini adalah hari yang paling bahagia dlm idop diorang...guess what?...ape lagi kalo bukan PERKAHWINAN....101010, date yng sgt comel...haha...tapi tahun ni jek la...tahun dpn dh jdi 101011...haha..kureng cket kecomelannye....heee....kalo nk dpt 101010 lgi, tunggu lagi 100 tahun....kalo rase diri tuh bleh tgu lgi 100tahun, tgu la...kalo tak, nikmati la arini dengan gumbira....:)

pic: credit to gugel...

arini ade live repsepsi wedding Datuk Dr Syeikh Muzaffar n harlina kt TV3...so, ape2 planning arini, make sure kene siapkan b4 9pm...hehe...fuhhh...semangat gilez hanna ek...

of coz la...chenta hati hanna dh kawen ngn dr harlina....bukan dr hanna....huhu...agak kuciwa di situ....tteetttttt........dah kawen dah dr syeikh tuh....nk buat cmne....Doakan la kebahagian diorang hingga ke akhir hayat....InsyaAllah...

Bila plak turn hanna ek?....counting days, months, and years....wink3x...

Awal tahun, dh wat azam...nk kawen 101010.....bile tgk arini, ngn keadaan diri yg terumbang ambing, hurrhhh....lmbt lg la jawapnya....

Ape2 pon.....don't forget to watch wedding of the century tonite....:)

i can't wait...hahaha...psal hanna excited sgt nih....mcm die plak nk kwen...

Actually nk tgk sgt ape yg dikatakan wedding of the century tuh....hopefully cm ape yg terbayang dlm kepala otak nih...hihi...

Stop Hanna....wat keje..!!!..melambak gilez keje dpn mata....Tak caye?...tgk nih...sumenye kt depan mate la tuh...ntah bile nk bg markah taktau..hhuhu...pemalas btol...huhu...


mcam2 bentuk ada....bleh bg anak2 main nnti..hehe...


kepala robot pon ade...haha...

Monday, September 6, 2010

Dah Nak Raye Dah....

Ade orang gumbira bile hari raya bakal menjelma tk lame lgi...2-3ari jek lagik...

Ade orang sgt sedih sebab ramadhan akan meninggalkan kite tk lame jek lagi...Adakah kite akan dipertemukan dgn ramadhan yng akan dtg?...kite tk tau...hanya ALLAH yang Tahu...

Bile student dh start cuti jumat lepas, huhhh..ari2 hanna kesunyian...haha...bosan gile tktau nk watpe...plus, fikiran dh smp ke umah..tkde mood nk wat keje...padahal keje melambak gilez...bersusun depan mate...

Ade sorang student nih siap bgn statement, 'saya dh berguling2 ats katil di kampung dah...'cik hanna stil di ofis?...haha...[evil laugh]...

Lagi beberapa jam shj..hanna akn blk kg...yeeahhhaaa....tk saba ni nk soping2 ngn mak..hehe..

Di kesempatan ni hanna nak mintak maaf sekiranya ade kekhilafan n kesilapan sengaja atau tk sengaja kepada u ols...kot2 la ade ayat2 yg mengganggu jiwa....huhu..

Kemaafan di pinta...

Selamat hari raya aidilfitri daripada cik hanna n family...:)


Monday, August 23, 2010

Cik ni puasa ke tak nih?..


sumber: cni

Agak ramai student and kekwan tanye, cik hanna ni puasa ke tak nih?..dah2 la tuh...satg kami sambung wat latihan kat umah plak....dah kol 5 nih....nk g bazar ramadhan....:)

Kepelikan melanda....hanna nih cergas sgt ke?...nk kate tido cukup, hurrhhh..jgn harap tido nk cukup....dah brp malam tk cukup sbb dok siapkan soklan final tuk student2 yng dkasihi nih.... hanna rela bersengkang mata utk u ollss...hehe..

TeNgoKkk!!..punyela sayang cik hanna kt korang....nak bagi soklan yang senang2 ja...hehe...

Insyaallah saya puasa....

Erm..nak tanye u ols la... kalo jawapan kite cmtuh di atas, nmpk cm kite tk puasa ke?...

Ada 1kes, pegi ofis..ade manager tanye hanna..awak puasa arini?..hanna cakapla seperti di atas...then diorang senyum2....apakah maknanye?...

Bagi hanna, kalo hanna jawap Insyaallah maknenya dengan izin Allah kite blh berpuasa sampai ke berbuka...mane tau kot2 la terhenti di tghari dek perkara2 yg tk diingini..cthnye tetibe pitam n pengsan ke...kite mane tau kan ape nk jadi satg...hanya ALLAH yang tahu...:)

ok, berbalik pada tajuk..mungkin hanna ni lbh bersemangat bile tk makan kot...tapi bile nampak makanan lgi bersemangat...haha... tu sebab tk kur2....huhu....asik makan ja....

arini kami dijemput makan di kitchen....sure mcm2 chef amar masak utk berbuka satg...


malas nk omong banyak....

selamat berpuasa n berbuka puasa semua...:)


Assalamualaikum....:)

Wednesday, August 18, 2010

Meniti Hari di BuLan MuLia



Salam...
Setiap rabu jek mesti penat sume...class dr pagi smp nk maghrib..alhamdulillah abes kuliah sblm kol 7. kalo teruskan gak smp kol7, sure students m'hiGh'kan VoLume soh Cik Hanna abeskan class..

sebabnye?..nk g berbuka puasa...ok fine...alasan diterima...Hanna pon nk berbuka puasa jugak..arini, hanna n da geng bukak puasa kat kitchen...fuhhh..mcm2 chef ahmar masak...[dalam kepala dok pk, abeskan diet hanna bulan ramadhan nnih]..makanan sedap sgt...huhu..


Tadi makan pudding, karamel, nasi goreng, mee goreng...sume chef ahmar n student yang masak...sronok gak tgk diorang masak mcm2...hehe..hanna pon ske gak main masak2 nih...hehe.. dh lame tk mengasah bakat terpendam...kt umah sewa hanna ni tkde lagi dapur gas...so, tkleh nk masak2...rasenye kene tunggu after raye baru bleh masak2...:)

Minggu yang sangat sebok...huhu...bkn setakat minggu nih jek, minggu kebelakangan nih n kehadapan pon sebok gaks...huhu...

Ape yang disebokkan tuh cik Hanna ooi..?...huhu...

Ntahla ek...macam2 ada...sampai tktau nak start yang mane satu...

Cik Hanna kene wat check list nih...so keje akan lebih tersusun....


Dah wat dah...cume nk ikot, n tk ikot jek...huhu..

Cik Hanna!!.. please follow your checklist, if not, ur life will kucar kacir..

huhuhhhuhuhuuhuhu........BTOL2!!..tk dinafikan lagi...

Things to do by this week:

1) File ISO- sangat memeningkan kepala...jangan sampai hanna kene migrain udah...huhu


2) Final exam Questions for LK and EE- Ni lagi la pening...dh la tkde rujukan langsung..n pestime nih wat soalan...hhuhu......


3) Soalan Test- kene pk cepat sebelum raye..sebabnya after raye, terus nak ade kan test untuk diorang...soklan?...huhu...fening2...tolon22....

4)Soalan assignment- fuhhh......apakah yang sedang hanna lakukan nih?...setiap group lain2 soklan...cmne tuh?...orang yang buatnye 2 orang jek..cik hanna n cik ida....uuiissshhhh...bleh botak kepala kami cmnih....

5)Semak Quiz, Latihan dan Lab report students.....lagi fuhhh.....



Rasenye cukupla 5 jek ek...satg wat bebanyak tk terikot plak...







Think +ve hanna....ape yang terjadi dalam hidup hanna time nih, hanna still boleh handle....ALLAH takkan susahkan hambaNya dengan perkara2 yang hamba tidak boleh pikul...btol tak u uols?..

Setiap yang berlaku dalam hidup kita seharian pasti ade sebab musabab nya....kite sebagai manusia n hamba di bumi ALLAH yang sementara nih, jangan asik mengeluh, merungut, mengomel mende2 yang xpatot....[muhasabah untuk diri hanna jugak]...Astagfirullah.....

Ampunkanlah dosa2 kami Ya ALLAH.....Tuhan yang Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang...


Ade sorang student nih datang jumpe hanna..die kate hanna ajaq laju sgt....huhu...
mungkin la laju...so hanna sangat berterima kasih padanya sebab bagitau.. kalo tk, sampai ke abes hanna ajaq syok sendiri...haha...

Yang hanna perasan, gurls sume insyaallah ok bleh catch up..cume boys...ade yng menunjukkan minat utk blaja n ade jugak yng dok sambil lewa...


Yang dok sambil lewa tuh yng merunsingkan hanna...kite tktau ape yang diorang tgh pkkan time kuliah... Kene wat klas intensif nih....nk kate diorg tk pandai, dgr kate kebanyakn diorg dean list...mungkin diorg pestime mengenali ape itu elektik n elektronik kot....cara nak tekan calculator...n mcm2 lagi....tkpe2...kite blajaq pelan2 ye...tkpe kalo hanna tk abeskan silibus, asalkan diorg paham ape hanna ajaq time kuliah...

Besar btol tanggungjawab mengajar anak bangsa Malaysia nih....Kesabaran tahap maksimum diperlukan....


Ade sorang kawan cakap, "hanna, ingat, kite nih ibarat mengajar orang yang dah veteran yang susah dah nk maasuk ilmu"kene aja pelan2....sampai diorang paham...

OK..NOTED...Insyaallah nextweek kite start seperti yang dicadangkan oleh student tuh...wat LDK...sure tk ngntok n bersemangat nak blaja n blaja....

Selain tuh, terapkan nilai2 murni n sahsiah serta kenapa kite perlu blaja mende nih sume....

Arini banyak pulak bebelan...sori ek kalo coretan hanna nih membosankan....almaklumlah..budak2 baru belajar...:)


Okies...dh nak kene start wat keje ape yg telah dichecklistkan tadi...hopefully berjaya dengan jayenye....:)

Insyaallah..Mohon doa, keberkatan dan keredhaan dari ALLAH S.W.T....aminnn.....







all pic credit to iluvislam

Wednesday, August 11, 2010

1st Puasa


Salam sume....

Alhamdulillah...syukur pada rahmat Allah...bertemu jua hanna pada ramadhan tahun nih....

2007-berpuasa di UTm skudai..

2008- berpuasa di USm Penang-->Bukit Mertajam-->Kg Mengkuang...

2009- berpuasa di UTM skudai..

2010- berpuasa di UPSI plak....

Tahun bile plak hanna nk full puasa kat umah terchenta nih?...huhu...

Ingatkan this year bleh menyambut ramadhan bersama family, ngupenye rezeki sampai awal...[alhamdulillah]....tk dpat gak dok di umah family...

Ini lah nasib diriku yang merantau...nti tk pasal2 dh bukak lagu raye plak...haha...

Ish..hanna...tumpukan sepenuh perhatian pada ramadhan...kumpul pahala banyak2..n kalo bleh. bukan kalo tapi MESTI kurangkan dosa/maksiat....

Semoga ibadah kita semua lebih baik dan sempurna bebanding tahun lepas...:)

Kita doa sama2 ek...

Selamat beramal...

p/s : Hanna ade kelas nih...arini straight dari kol 9 smp kol 7...huhu...tkpe2...sabar..pahala banyak tuh...doakan hanna dpt menghadapi student2 yang nakal2..hehe...




Tuesday, August 3, 2010

Minat itu penting sebab?


pic credit to sini

Sebab ape minat tuh penting?...

Ok, bagi hanna, minat tuh mmg tersgt la penting untuk membawa kita ke jalan yang benar....ecececehh..hehe...mendalam tuh maksudnya...haha

Arini, hanna ade lab..ngaja student yang zero knowledge tentang EE. Memang pada mulanya agak susah...sebab diorg nih mmg tktau langsung psal EE...semalam smp nk pecah kepala cik hanna n frenz explain kt diorang camne nk wat litar elektronik..huhu...

Tapi tu la..kitorg have fun la ngn diorang...tkde pon student yang wat sambil lewa...walaupun ade segelintir yg begitu...huhuuhu...sedih...kenapa diorang cmtuh?...think positif hanna...mungkin diorang baru lagi...tktau ape2...so tugas seorang guru mesti ngaja anak murid sampai pandai...ngaja ilmu ALLAH...smoga mendapat keredhaan n kerahmatan dariNya...:)

Minat tuh penting...cam dlm kes hanna nih..student2 mungkin ade yang tak minat nk blaja..cmne kita nak naikkan semangat diorang untuk suka subject EE? khususnya...ade idea tak?..

Kene ubah cara pengajaran hanna? adakan xtvt, supaya student tk mengantuk dengar kite berleter kat depan?...cmne?...huhu...pening pk dah...help me...:(

Kalo kita tak minat, so mmg susah ilmu nak masuk...Mind setting gak penting....kalo dh kite setkan mind kite ke TAK suka, apa lagi?...sambil lewa la nak blaja mende alah tuh....huhu...

Lecturer hanna pon ade cakap...mind setting, minat sgt2 penting...baru la kerja n ilmu yang kite dapat diberkati n senang masok dalam kepala hotak....

Kita asik cakap otak kite dah tepu, padahal baru guna tk sampai 5% ape...huhu...so, rase nye kite termasuk hanna jangan cepat mengeluh dan putus asa...

cheer up hanna...perjalanan anda masih panjang....next journey nk ke jepon plak...sape nak ikot?...kite g melawat2 negara matahari terbit?...sure mcam2 ada kan....hehe...

Mungkin bg student engineering cm hanna nih, akan teruja bile smp jepon...tgk diorg nye teknologi..for sure lebih canggih manggih dari negara kita...so hanna akan tanamkan cita2 untuk mencedok ilmu2 n apa yang ada yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan seharian...:)

Punye la semangat hanna nih...so after this,search tempat2 yng nak dilawati...hehe...

So, conclusionnya...ape2 pon bergantung pada minat dan keinginan...kalo tak minat, kene wujudkan minat tuh...anggap kite mempelajari ilmu ALLAH s.w.t yang tk terhitung ilmuNYA...sangat banyak...lagi banyak kita belajar, lagi banyak yng kita taktau....so...searching, searching and searching...:)

Beringat2lah..dan selamat beramal...:)

wassalam....adios....



pic credit to iluvislam

Wednesday, July 28, 2010

PenanGan Budak comel...




Bdak comel punye pasal, cik hanna kene selsema dah 3 hari...huhu...tk kebah2 lagi nih...huhu..dh nak menuju ke demam....sebbaik dh g klinik semalam...macam2 ubat doc bagi...

Siap pesan..jangan makan makanan berminyak, pedas, minuman berais...huhu...

Alkesahnya begini...ari senin dulu, cik hanna ade kelas LK....ade sorg student nih kene selsema...asik soksek2 dlm kelas...dah tau dah badan nih tkleh tahan...dok gak p ngn student nih....ape lagi....cik hanna pon terkena virus tuh...huhu...

Selalunya sape yg lahir bulan JAN, akan cepat terkena jangkitan selsema...dan akan mengambil masa yang agak lame untuk sembuh...huhu...

Pasal comel...terus lupe yang cik hanna ni lahir bulan jaN....Senang kene selsema...so terima la akibatnye....sure dlm sebulan tk sehat lagi selsema....

ape2 pon...cik hanna redha...mungkin nih adalah salah satu care untuk kite menghapuskan dosa....

Sebenarnya ALLAH sayang kat kite...dat why, DIA uji kite dengan pelbagai dugaan yang kita mampu hadapi.....MUhasabah diri sebentar....:)

Tapi jangan time saket, susah, sedih baru nak ingat ALLAH,..kite mesti ingat sepanjang mase...di setiap helaan nafas...mesti ingat ALLAH....camne care kite nk Ingat ALLAH?..

Mesti lah salah satu nye..berzikir....INsyaallah hidup kita akan sentiasa tenang dan dipermudahkan....:)



Thursday, July 22, 2010

1st Gaji...

masyuk2....gaji udah masuk...haha...best2...pestime dapat gaji...mcm2 nk bli..mcm2 nk mkn...tapi paling penting..open table utk family terchenta....hehe..

nak makan ape ek?...ishh...tkleh nk pk...rsnye sume sedap..hehe...

Tapi tkleh nk soping sakan sbb bende paling penting yg akn memakan 1/2 dari gaji...huhu...kene bli laptop baru....huhu....

Semoga hanna akan lebih menyayangi Laptop baru..sebab?...duit yg digunakn utk beli laptop adalah hasil dari titik peluh bertani....:)

Gumbira...tidak terkira...hahaha...sape mau dibelanja?..angkat tangan?...ada tak?...

hanna sangat bermurah hati nih...hehe...

Wednesday, July 21, 2010

Letih tapi eNjoy...

Salam sume...:)

Kini 2nd week di UPSI...macam2 kerenah ada...mcam2 ragam student ada...yang hen2 pon ade...tuh semangat nk ngaja..hehe...

Arini kelas straight 8 hrs...penat toksah cakap la..bkn penat ape...penat otak....penat gelak...mcm2 ar..bakal2 cekgu kt cni ok2 sume...kire enjoy la...

Hanna bersyukur sangat dapat UPSI nih...sbb mmg tk sangka bleh dpt...n tempoh menanam anggur dh sampai penghujung....hanna dh tuai pon anggurnye n makan bersama family...hehe...makan ngn frenz nnti ek...sure akan ada....tunggu......hehe..

Then, nk pk wat PhD plak...tgh mencari2 lokasi yg best2..ade suggestion tak?...

At the moment, JEpong jek yng ade dlm otak nih...hehe...teringin nk g jepong....tktau knape nk st g sane...adakah jodoh hanna di sana?..tu dia...cari smp ke jepon..org kt mesia nih tkdak ka?...haha...

K la...nk melepaskan kepenatan di tilam yg empuk lg nyaman...[angan je tuh] padahal, tkde tilam pon...comforter jek....hehe..

Adiosss....yezza...

Thursday, July 15, 2010

Saya first time nih

Salam semua yang mungkin rajin la tgk blog nih...thanks diucapkan kpd silent readers...ade ke?...perasan jek ko ni hanna....haha...sape yg nk tau psl ko nih?..bkn interesting pon....henti2kanlah sifat perasan ko tuh ek... Skang nih dh pertengahan July. Macam2 bende yg berlaku pada hanna..mcm2 nk story nih...kalo bleh setiap hari nk update ape hanna buat...tapi disebabkan oleh kesuntukan dan peruntukan masa untuk blogging agak kurang, so hanna wat summary terus la ek...:)

Firstly nk cite psl Miss Lappy yg bleh dikatekan kesyangan gak la...sesape yg mengikuti kisah Miss Lappy for sure tau ape yg terjadi pada die b4 nih... Alkesahnya begini, 2-3weeks yg lalu, hanna pegi bawak Miss Lappy(ML) berjumpa doc yg bertauliah...selps pemeriksaan dijalankan ke atas ML, doc buat kesimpulan, jantungnya mempunyai prob kronik..dah tahap kritikal...dgn tidak membuang masa n tk pk lagsung psl kos pembedahan, hanna terus setuju dgn cdgn doc supaya ML dibedah..

Hanna: Berapa lame ML kene dok cni?.


Doc: paling cepat 14days, normally 30days@1month...

Hanna:wah lamenye doc, saya sgt memerlukannya ASAP...


Doc: Takpe2, boleh kautim punye...nnti sy inform u bila ML bleh kua hospital.

Nak x nak, dgn hati yg sgt luluh n kecewa, aku membenarkan doc mengambil ML. Bkn ape pon kan, ni utk kesihatan ML jugak...tkpe la..i relakan u pegi...:(
Last monday, hanna call doc nk tanye kead ML cmne...begitu suspens suasana... Unfortunately,

Doc: miss hanna, ML tidak dapat diselamatkan lagi...saya sudah cube sedaya upaya...kite hanya mampu berusaha, Tuhan yang menentukan..mungkin ade hikmah disebaliknya yg kite tk tau...

Hanna: Doc, mmg tkleh lagsung ke?kalo tuka jantung baru?..berbaloi2 tak?


Doc: daripada u tukar jantung baru, better u cari yang baru...skng nih bleh dapat murah...tk berbaloi kalo u nk tuka jantung...
Lastly, nk wat cmne kan...kene la pk nk cari pengganti yang bleh membahagiakan hanna sepanjang hayat..Insyaallah...

p/s : kene pilih yg btol2 mengikut keperluan n kehendak semasa dan akan datang...ye la kan...sbb nk menemani hanna sepjg hayat kan...:)..InsyaALLAH...


fancy tak laptop nih..?..merah tuh mak ngah...hehe


La nih tgh sebok kumpul duit nk g cari pengganti...:) ade mcm2 pk dlm kepala otak nih...makin pusing...huhu...sementara tuh, dok kaco orang len punye...ishhh..tk elok kan kaco2 orang punye...satg abes jeles.....huhuk


Secondly, alhamdulillah, setelah agak kelamaan kebosanan di rumah, hanna dh dapat keje...:) so tkde lg dok lepak2 tgk KBS WORLD lepas mandi pagi...sebab dh ade keje...:)

Bila tkde keje, nk keje, bile dh keje, nk dok umah plak....ishhh...macam2...tu la manusia..tk pnh nk berpuas hati dgn apa yang ada disekeliling & yg terjadi kat diorang...termasuk la hanna..huhu..

1st of July, bermula la kehidupan hanna di perak...tk jauh mane pon dr hometown...lbh krg 1jam jek...hehe...so every weekend hanna bleh blk jenguk parents and adik2...


cmne hanna balik?...mestilah dgn muke tk malu menagih simpati sesape yg bleh tumpangkn hanna balik...hehe...ngupenye punye la ramai kerabat Klang di Perak nih...so ape lg..amek kesempatan la hanna...haha...

Hanna bkn tumpang free ek...i ni penumpang berbayar ek...kalo ari2 naek free, naek lemak la gamaknya....mane bleh...tetibe dpt orang yg berkire psl duit..tk ke cari pasal namenye...haha...so dont worry be happy....sume nye selamat n sejahtera...Insyaallah...


After 2weeks dok senang lenang di office, maka bermula la kerja yng sebenar2nya untuk hanna...fuuhhhh...1st week, penat gile...macam2 kene buat...buat ni la itu la..pegi sane la pegi sini la...sebbaik ade partner yang ade kete....nk tunggu hanna bli kete?...ntah bile la agknya.....huhu Niat dihati mmg nk bli...tapi bile pk kan blk, baik hanna beli bile hanna dh confirm further PhD inside or outside this country....:)tapi cm nk sambung kt mesia jek...dgr kate la...tk tau btol ke tak...skng nih bajet dh kurang..so tkleh nk mewah2 cm dolu2..kene jimat....hehe...

Cakap psl Phd, blom sempat nk relax2 dolu nih lepas amek master, dah kene pk psl Phd within a year....huhu....nak buat tajuk ape, nk wat katne?,sape nk jadi supervisor hanna?...nk wat proposal lg....huhu...ishh banyak keje ngupenye kalo kita check list sume mende yang kite kene wat...


Sebab tu la dulu, SP hanna slalu soh wat checklist/planning keje...ape yg perlu dibat dalam sebulan, seminggu, sehari.....baru keje kite akan teratur...Thanks a lot to my SP sbb ajar mende2 ni sume....hanna dah praktikkan pon....sungguh berguna....


SO, bile kite dh wat checklist, insyaallah kita akan follow sebaik mungkin...nak tangguh2 pon risau sbb nnti takot affect keje lain yang melambak lagi kene uruskan....:)

Erm..ok la cket2 hanna cite arini...esok2 hanna cite lgi...:)

Seronok gak dok di PErak nih....zoom-in Tangjung Malim...nampak hijau jek.dengan pemandangan bukit bukau..kete pon tk banyak...tenang cket...:)...setiap hari bleh g dgn tenang..takyah keja2...lagi 5mins kol 8 hanna baru kua umah..almaklumla..umah dekat jek ngn tmpt keje...tk smp 5 mins dh sampai...hehe...mmg enak la dok cni...hehe...

adioss.....chow cincau....esok2 hanna blanje cincau + soya ek....tapi cik orked tkleh minum soya..satg pengsan....hurmm...kita minum lain la....:)







WHo is My MAn???

Who is my man???....secret...:) discover sendiri bile dgr lagu nih...:D

Di kala kebosanan dan kehilangan mood di petang hari, hanna nk share VC dari SS501.




Lepas tgk VC nih, insyaallah, semangat akan kembali pulih n kebosanan hilang...haha...SEBAB?

for sure la member2 SS501 ni sgt cute n jambu gilezz...haha...

Boleh plak ek cmtuh?..haha...hanna cari ketenangan sampingan dgn cara begini...just for fun...tkde kene mengena ngn yg idop or dh mati...

Thursday, July 8, 2010

Addicted to...

Salam Sume....arini, pepagi tkde mende nk buat so layan sat video clip from Super Junior...cmne taktau tetibe terminat plak ngn Korean pop...haha...actually b4 nih hanna mmg minat drama2 korea...actor n actress cumel2 belaka...hehe...

Lagu nih tentang gurlfrenz nye tk ngeti masak langsung..nak ajak boyfrenznye makan kt umah die..so masak la si gurl nih...igtkn sedap, ngupenye tk sedap lgsg...boyfrenznye siap kutuk2 lg...haha...isshhh tk baik kan kutuk2 nih...kalo tk sedap pon jgnlah kutuk...tk baik...nnti bleh meng'down'kan hati perempuan...huhu..

Tetapi gurl ni tk putus asa pon...die p kelas memasak...blaja masak sedap2...hehe...then gurl nih ajak lg BF die makan...mule2 cm tknk p, last2 p gak..nak tau rsnye still da same or dh berubah...

Terkezut BFnye...masakannye sgt enak...ngupenye dlm diam2 BF nye tk tau yg die g blaja masak...haha..

Suke gile ngn music die...happy2...go lucky...menceriakan suasana...tk silap hanna, SuJu nih terbahagi beberapa part..sebab ahlinye ramai kan...dlm 13orang kot...so yg nyanyikan lagu nih adalah dari SuJu Happy...mmg happy pon kalo dgr...

Just enjoy the VC ok...:)






Kene dgr pelan2...satg lecturer sblh marah plak...haha...orang soh wat keje hanna dok karoks plak..haha...

Dok sblh bilik lecturer?...di mana kah hanna skang?..nnti kan n3 yg akn dtg...hehe...

Monday, June 28, 2010

Sepetang bersama Wanita


pic: credit from google


Salam sume yg sudi membace blog merapek nih....dah lebih sebulan tk update...dh berhabuh dah nih...fuhhh...fuhh...fuhh...byk habok ngn sarang labah2...

2 weeks ago, hanna ade temankan mak pegi pengajian di surau....sronok la pengisian nya...tentang pesanan/wasiat Rasulullah s.a.w untuk muslimat...:)

Antara pengisian yg menarik:

Wanita(muslimat) sangat mudah untuk memasuki syurga ALLAH...dan juga 2/3 dari ahli syurga juga adalah wanita...kenapa?...nak tau?...sila mengkaji bersama2...:)

1) perbanyakkan bersedekah--> GANJARAN-->boleh menyelamatkan diri dari azab ALLAH s.w.t

sedekah nih bukan lah dari segi harta wang ringgit jek...tenaga dan ilmu jugak bleh....kekadang kite slalu pk yg kite tkde duit so tkleh nk bersedekah...padahal sbnrnya kite dh bersedekah tanpa sedar....contohnye...senyum....kan ade pepatah..senyum itu satu sedekah...so senyum la bebanyakdan mesti ikhlas...utk dpt pahala sedekah....tp ingat, jgn salah senyum udah...elok2 bleh dpt pahala, tak pasal2 dpt dosa kering....huhu...so kite tknk jadi cmtuh ek kekwn...:)


2) perbanyakkan istighfar

Nak ukur seseorang itu soleh atau pon solehah, kita tanya pada diri, berapa banyak kita beristighfar setiap hari.. Ini adalah salah satu kunci utk memasuki syurga ALLAH..banyak2kanlah beristighfar supaya kita lebih cinta n takut pada Pencipta yang MAHA ESA...

Ade sorang serikandi di zaman Rasulullah s.a.w. Namenye AsShifa binti Abdullah. Nama yang hebat di zaman Rasulullah s.a.w. Beliau dihormati dan disegani kerana sering memberikan pendapat yang sangat benar dan tepat. Beliau telah mengajar Al-Quran. Ini jugak adalah salah satu bentuk sedekah yang sangat banyak pahalanya...

Ilmu yang baik, dikongsi pada orang lain dan mendapat manfaat dari limu tersebut dan jugak dapat pahala sedekah....

Jaga mulut daripada mengata orang lain jugak adalah satu sedekah....:)

renung2kan lah...dan fikir2kanlah...:) untuk kebaikan kita bersama....:)





Friday, May 28, 2010

Nak hidup best n colourful tak?...

Salam sume...kat cni hanna nk share tips yang baik untuk diamalkan seharian...for better life...:)

1. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

2. Sit in silence for at least 10 minutes each day.

3. Sleep for at least 7 hours.

4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy.

5. Play more games.

6. Read more books than you did last year.

7. Make time to practice meditation, yoga, and prayer. They provide us with daily fuel for our busy lives.

8. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.

9. Dream more while you are awake.

10. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.

11. Drink plenty of water.

12. Try to make at least three people smile each day.

13. Don't waste your precious energy on gossip.

14. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his / her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

15. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.

16. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

17. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.

18. Smile and laugh more.

19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

20. Don't take yourself so seriously. No one else does.

21. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

22. Make peace with your past so it won't spoil the present.

23. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about. Don't compare your partner with others.

24. No one is in charge of your happiness except you.

25. Forgive every one for every thing.

26. What other people think of you is none of your business.

27. ALLAH heals everything.

28. However good or bad a situation is -- it will change.

29. Your job won't take care of you when you are sick. Friends will. Stay in touch. . .

30. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.

31. Envy is a waste of time. You already have all you need.

32. The best is yet to come.

33. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

34. Do the right thing !

35. Call your family often.

36. Your Inner most is always happy. So, be happy.

37. Each day give something good to others.

38. Don't over do. Keep your limits.

39. When you awake alive in the morning, thank ALLAH for it.

Semoga berguna pada u alls...n untuk hanna jugak...



Tuesday, May 11, 2010

dedicated to my beloved frenz cik orked...

Salam sume....

Agak kelamaaan utk memulakan entry dibulan yang baru...May telah memunculkan dirinya...April telah meninggalkan kite dgn pelbagai kenangan...sweet sour, 3 rasa...pahit...sume ade...

Sebenarnye N3 nih dah berhabuk dalam draft sejak 3 May aritu...tkde idea nk tulis cmne...so arini baru post...N3 nih khas untuk sorang sahabat yang menyambut kelahiran dibulan May...nun jauh di JB..jauh ka?...jauh gak la kalo u all tinggal kt perlis....dari utara ke selatan....kalo gune highway ade la dlm 12jam...btol ke?...ntahla...aku tk pnh straight dari perlis ke JB....sure lenguh sume anggota badan....huhu...

Selamat hari lahir, selamat hari lahir, selamat hari lahir cik orkid..selamat hari lahir....[nyanyi ikot nada amani ckp ek...hehe...]sure sedap...mcm amani btol2 nyanyikan untuk cik orkid...hehe...

Cik orkid, u dah same umo ngan cik hanna ek...so tkleh nk panggil 'akak' lg k....

Rasenye cik orkid tk bace kot blog nih...so bleh la cik hanna membebel banyak2 cket psl die...hehe...

Siapakah Cik orkid?...penting sangat ke die smp ko wat n3 khas untuk die?...die ade bg ko duit ke?..anak orang kaye?...lihat sini

Hanna nk story byk pong cam tk ngeti....setakat yang hanna knal orkid sepanjang 7 tahun nih, hanna tau orkid nih jenis orang yang cmne....

p/s: orkid, kalo i salah anggap pasal u, maknenye byk lagi yg i perlu xplore ttg diri u....mungkin 7 tahun tuh bukanlah mase yang lame.....huhu...

pic :google

1) Family first...hanna mmg kagum gile ngn orkid...ape2 hal pong, mesti family dulu...ye la kan...selagi blom kawen.....:) cik orkid blom kawen ek....sape2 nak knal, bgtau la ek...hehe...
hubungan diorang sgt rapat...kekadang jeles dgn keakraban diorang adik-beradik... very close..cam air kan..kalo dicincang cmne pon,still tk putus...tu la die....
Agak slalu ikot die balik kampung...mmg seronok sgt....adik -beradik ramai....kalo bleh, nak jek ikot tiap kali orkid blk kg....tapi...aku sape plak asik nk ikot jek....huhu...nyebok jek...

hanna plak? tklah ramai sangat...3 orang jek...masing2 wat hal sendiri...kalo nak ajak teman kua g memane, jgn harap nak teman...tu hanna pk, lebih rela hangout sorang2...ishh...ape touching2 nih...?...tak rock la...ok2 berbalik pada cite orkid ek...cite psl hanna, next time...




~pic: google~ pic nih tkde kene mengena ngan orkid pon ek...

2) Suke pendam perasaan....ni yang hanna perasan la sepanjang dok tidoq sebelah tilam satu bilik ngn orkid...orkid nih suke pendam perasaan ngn orang keliling die...maksudnye..yang dekat ngn die...yang die nampak orang tu...cthnye...hanna la kan...dok sebelah jek....so kalo ade pape2 prob, mmg sure tak tau or news lambat sampai kat hanna...sebab?...hampa pikiaq sendiri ek...jawapan dah ade di atas...

Orkid tkleh nak cite prob die, sbb nnti kalo die cite, nnti die nangis....nangis yang tkleh tahan...kalah kanak2...nangis yang sampai terangkat2 bahu tuh...huhu...very syahdu....

I paham orkid....I tk kesah pong....mungkin u taknak orang keliling u susah hati.....

Tengok..!!..betapa bagusnye cik orkid nih....hehe...I'm very proud of you la bebeh....



3) Rajin sangat2....dari sume segi orkid rajin...rajin bekerja, rajin tolong orang, rajin masak, rajin kemas rumah, sume la die rajin....kalah hanna..huhu...memangla kan..i pon bukannya rajin sangat... tak caye tanye orkid...haha...hanna pemalas kan?....hehe...

Yang paling ketara, rajin cuci fridge....mmg rajin....sepanjang dah masuk 3 tahun nih, and dah 3 buah fridge yang dituka...sumenye cik rokid yang cuci...hanna?..pernah ek....jgn nk ckp tk penah ek...tak caye?..tanye cik orkid...hehe...tapi tk sebanyak cik orkid...mmg sorang yang tabah...ni bukan sebarangan orkid ek...orkid nih dtg ari penang...hehe...tabah, kental, kuat mental...:)

Ye la kan...mane tak tabah, tuan punye fridge pon wat tktau jek...orkid plak susahkn diri mencuci yg bukan haknye....tapi bagus la...mmg tabik spring kt orkid....tk merungut pon...buat jek....kalo bukan die yang buat, sape lagi kan....hanna?...nk harapkan i?....tu la....mungkin hanna melur tk setabah orkid....i'm very proud of u again...and again....

4) Playgurl...hahaha...yeke? ish...mane de....orkid seorang yang setia tau.....tak rugi kawan ngn die...orang jek yang tk reti nk hargai die....mmg rugi sape yng melepaskan die yang baik lagi cantik n menawan...fizik n mental...:)

Orkid, hannamelur dh puji melambung2 nih...ade habuan tak?...hehehe....

takde2..gurau jek...hanna tk mntak balasan pon....ikhlas dari hati yang tulus...cewahhhh....

Hanna doakan semoga cik orkid panjang umo, murah rezki, cepat dapat jodoh yang baik, cepat kawen,cepat beli kete honda, cepat segalanya2..moga2 dipermudahkan segala urusan di dunia n di akhirat....



Wishing u all da best in your future undertaking...:)

Tabik spring lagi sekali sebab cik orkid antara yang paling tegar untuk meneruskan pengajian ke peringkat PhD.....cik hanna?...Insyaallah bile tiba masenye....

p/s: Terima kasih tidak terkira kerana sepanjang cik hanna di JB, dan di umah banyak menyusahkan cik orkid, cik seroja and of coz cik akasia....jasa u all dikenang....janji cik hanna, ingat tau...insyaallah dapat gaji bile cik hanna dh keje besh nnti, kite akan berparti ek...hehe....








Friday, April 30, 2010

CuKup CeMeRLangKah Aku diMata Mu??


~pic:google~


Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segalanya...

USAHA + DOA + TAWAKKAL = KEJAYAAN...

Ketiga2 elemen nih sangat penting utk kita menuju puncak kejayaan....kalo tkde salah satu?..Insyallah ade something wrong somewhere but I dont know what is missing...huhu.. kalau kita sudah berusaha bersungguh2, tiap2 hari ulangkaji pelajaran, g tuisyen, buat study group...n bertawakkal + doa, Insyaallah akan ade balasan yang setimpal dengan usaha yang kite lakukan...

Sekiranya results yang kita dapat tk sepeti yang diharapkan/diimpikan, jgn putus asa or jalan paling senang bunuh diri...ishhh tkleh...kite ni hidup beragama...bunuh diri bukan lah jalan yang paling baik utk kite...mungkin kita nmpk dari sudut kita, 'baik aku mati jek..senang cite..hidup pon tk berguna'...huu..kalo sudut orang lain cmne?..malas la nk cite...korang pk la sendiri...


Ishh...mukaddimah punye panjang..ahaha....tah kene tah idak ye...heehe...



Hari ni, pagi Jumaat yang indah dan diberkati nih, aku nk share tentang amalan berzikir untuk kita cemerlang di dunia n diakhirat...Insyaallah...amin...


Ar Razzaq
Bacalah sebanyak mungkin selepas solat. Akan diberi rezeki yang halal.

Al Fattah
Baca 71 kali selepas solat Subuh supaya mudah menerima ajaran agama.


Al A'lim
Dibaca 100 kali selepas solat wajib maka diberi pengetahuan dengan sempurna.


Al Baasithu

Bacalah sebanyak yang boleh agar yang diusahakan berjalan dengan lancar.


As Samii'
Baca sebanyak yang boleh diberikan doa yang mustajab dan pendengaran yang tajam.


Al Bashiir
Baca 100 kali sebelum solat Jumaat akan diterangkan hati dan cerdas otaknya dan selalu diberi hidayah.


Al Hakim
Baca 300 kali supaya dicerdaskan otak.


Al Majid
Baca seberapa banyak yang mungkin agar dipermudahkan menerima apa yang diajar.


Al Qaadir
Baca 305 kali. Apa yang dihasratkan akan berhasil.


Al Raasyid
Baca sebanyak mungkin agar otak menjadi cerdas.


Dzul Jalaali Wal Ikraam
Baca 65 kali setiap hari selama sebulan agar segala hajat yang diingini akan tercapai.




~pic:iluvislam~


Bersama2lah kita mengamalkannya....tapi bukan setakat yang ditulis di atas nih jek..lebih afdal bace lah keseluruhan AsMauL-Husna ek...banyak Fadhilatnya...:)

We do the best , Let Allah do the rest...

SeLAmat Menunaikan Solat Jumaat..:)



Thursday, April 29, 2010

Aku ade TekanaN MenTaLkah??..



Salam...arini aku nak share pasal TEKANAN...

tekanan ape?...yang paling bahaya bagi aku ialah tekanan mental...ni pendapat aku la...kalo orang lain aku tktau...

macam2 jenis orang kt lua sane...so bermacam2 la tekanan yang diorang hadapi setiap hari....Tipu la kalo korang cakap korang tkde tekanan...

Kal0 dak kecik, ye...aku percaya...dirog sgt suci n murni...tkde mende yg diorang pk melainkan main jek...enaknye zaman kanak2 ek...
Artikel pasal TekaNan Mental nih aku cilok dari newspaper smlm...Bile aku bace, ade gunenye aku share ngn korang...kot2 la tk sempat nk bace paper...Hope berguna utk aku n sume rakyat jelata sekalian..

Apa itu TEKANAN MENTAL?

Tekanan mental adalah individual reaction terhadap sesuatu peristiwa yang berlaku. Ia memerlukan individu itu membuat penyesuaian dalam diri atau persekitarannya. Tekanan mental adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan dalam hidup kita dan ia adalah sebahagian daripada kehidupan seharian.

Tidak semua tekanan mental mendatangkan keburukan. Tekanan mental yang sederhana adalah baik kerana ia mendorong kita menjadi lebih bermotivasi dan cergas. Namun tekanan mental berlebihan boleh mengganggu kebahagiaan dan kesejahteraan hidup dan menyebabkan penyakit seperti penyakit gastrik, sakit jantung dan penyakit saluran pernafasan.



Bagaimana mengenali TEKANAN MENTAL dalam diri KITA?

Apabila tekanan mental atau stress bertambah dalam diri seseorang, ia akan mencari jalan keluar melalui tindakan atau perlakuan yang mengikut emosi.

Tanda2 tekanan mental yang dialami adalah berbeza bergantung kepada personaliti individu dan pengalaman masa lalu.


Gejala yang sering dialami merangkumi aspek:


1) PERASAAN

--> cepat marah
-->sentiasa rasa cemas dan bimbang
-->mudah rasa letih dan kurang daya motivasi

-->mudah terkejut

-->cepat bosan dan hilang minat

-->sukar bergembira dan ketawa


2) FIKIRAN

-->fikiran bercelaru
-->kurang daya tumpuan

-->takut gagal
-->menjadi lupa

-->sukar membuat keputusan



3)TINGKAH LAKU

-->cenderung bertindak secara melulu
-->hilang selera makan atau makan secara berlebihan

-->tabiat merokok yang meningkat

-->penggunaan alkohol atau ubat berlebihan

-->mengalami masalah gangguan tidur

-->suka mengasingkan diri



4)FIZIKAL

-->sering sakit kepala
-->sakit ulu hati

-->sering mengalami sakit dada dan berdebar

-->sukar bernafas

-->rasa loya

-->sakit sendi2 dan otot

-->kering mulut dan kerongkong

-->kerap kencing



So, korang cube bermuhasabah diri sekejap..korang nye tahap tekanan ni sederhana aatau berlebihan?...fikir2kan la ek....

Hanna!!...ko pon buat same...dari ape yang aku bace nih, banyak gejala yang terkena kat ko...

Prevent is better tHan Cure...




pic: gugel..

Membaca ayat2 suci Al-Quran adalah salah satu ubat yang paling mujarab unutk menghilangkan stress...

Renung2kan dan selamat beramal..[pinjam tagline ustaz izi..hehe..].