Tuesday, August 3, 2010

Minat itu penting sebab?


pic credit to sini

Sebab ape minat tuh penting?...

Ok, bagi hanna, minat tuh mmg tersgt la penting untuk membawa kita ke jalan yang benar....ecececehh..hehe...mendalam tuh maksudnya...haha

Arini, hanna ade lab..ngaja student yang zero knowledge tentang EE. Memang pada mulanya agak susah...sebab diorg nih mmg tktau langsung psal EE...semalam smp nk pecah kepala cik hanna n frenz explain kt diorang camne nk wat litar elektronik..huhu...

Tapi tu la..kitorg have fun la ngn diorang...tkde pon student yang wat sambil lewa...walaupun ade segelintir yg begitu...huhuuhu...sedih...kenapa diorang cmtuh?...think positif hanna...mungkin diorang baru lagi...tktau ape2...so tugas seorang guru mesti ngaja anak murid sampai pandai...ngaja ilmu ALLAH...smoga mendapat keredhaan n kerahmatan dariNya...:)

Minat tuh penting...cam dlm kes hanna nih..student2 mungkin ade yang tak minat nk blaja..cmne kita nak naikkan semangat diorang untuk suka subject EE? khususnya...ade idea tak?..

Kene ubah cara pengajaran hanna? adakan xtvt, supaya student tk mengantuk dengar kite berleter kat depan?...cmne?...huhu...pening pk dah...help me...:(

Kalo kita tak minat, so mmg susah ilmu nak masuk...Mind setting gak penting....kalo dh kite setkan mind kite ke TAK suka, apa lagi?...sambil lewa la nak blaja mende alah tuh....huhu...

Lecturer hanna pon ade cakap...mind setting, minat sgt2 penting...baru la kerja n ilmu yang kite dapat diberkati n senang masok dalam kepala hotak....

Kita asik cakap otak kite dah tepu, padahal baru guna tk sampai 5% ape...huhu...so, rase nye kite termasuk hanna jangan cepat mengeluh dan putus asa...

cheer up hanna...perjalanan anda masih panjang....next journey nk ke jepon plak...sape nak ikot?...kite g melawat2 negara matahari terbit?...sure mcam2 ada kan....hehe...

Mungkin bg student engineering cm hanna nih, akan teruja bile smp jepon...tgk diorg nye teknologi..for sure lebih canggih manggih dari negara kita...so hanna akan tanamkan cita2 untuk mencedok ilmu2 n apa yang ada yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan seharian...:)

Punye la semangat hanna nih...so after this,search tempat2 yng nak dilawati...hehe...

So, conclusionnya...ape2 pon bergantung pada minat dan keinginan...kalo tak minat, kene wujudkan minat tuh...anggap kite mempelajari ilmu ALLAH s.w.t yang tk terhitung ilmuNYA...sangat banyak...lagi banyak kita belajar, lagi banyak yng kita taktau....so...searching, searching and searching...:)

Beringat2lah..dan selamat beramal...:)

wassalam....adios....



pic credit to iluvislam

2 comments:

Fara FarSha said...

saye nak ikut p jepungggg..hehe

~HaNna~ said...

jom3...:)