Friday, May 20, 2011

Sabar itu Indah...

Asssalamualaikum wbt.

Gud Morning.....

Dah lama hanna tk buat entry ilmiah kan...terasa diri sgt kotor n jauh dr rahmat Allah...

Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa ku, ibu bapaku, familyku, sedara-maraku, guru2ku, sahabat2ku, rakan2 seperjuanganku dan yang semua bersama2ku, dosa yang telah lalu, kini dan akan datang...Sesungguhnya kami hamba yang tidak lekang dari melakukan dosa kepadaMu...

Hanna ade beli Solusi bulan nih, tajuknye, spt di atas ye...'Sabar iTu IndaH'..


ihsan pic dari cni

Malam tadi bru berkesempatan nk bace...huhu....uishhh...hanna byk btol terkena ngan dunia...Astagfirullah....

Siapa lagi role model kite kalau bukan Rasulullah s.a.w. Baginda adalah contoh dalam semua perkara. Baginda adalah rasul yang sangat istimewa sebab?..Baginda adalah rasul yang paling banyak diuji. Apakah senjata Rasulullah s.a.w? -->SABAR.

Sabar itu Indah? tapi kan, kat mane keindahan sabar tuh?..

Bagi hanna, sabar tuh mmg sesuatu yang sangat sukar..kekadang pernah hanna merasakan yang tahap kesabaran hanna dh paling maksimum...tapi ade student dok nasihatkan hanna, die kata, 'Cik hanna, sabar itu tiada hadnya'


Hanna terkesima....hanna berfikir semula secara waras...Alhamdulillah....Thanks to dat student sbb sedarkan hanna drp pk yg bukan2...:)


Kenapa sabar itu sangat susah?
Yela kan, kalau kita ditimpa musibah[kecelakaan], mampukah kita tersenyum menerima ujian dari Allah s.w.t?

Ceria ketika menapak di jalan Allah, ketika kebenaran yang pahit ingin kita tegakkan dan ketika kemaksiatan yang manis ingin kita tinggal, apakah kita mampu tersenyum? Mengapa yang sukar, pahit dan pedih itu dikatakan indah?[solusi, isu 31,2011]


pic ihsan encik google
Jawapannya?...

Lihatlah pada kehidupan Rasululllah s.a.w. Wajah sentiasa tenang, yakin, murah dengan senyuman, air muka yang sangat menyenangkan...walaupun ditimpa perbagai dugaan dan ujian.

Mampukah kita menjadi seperti Rasulullah s.a.w?...

Insyaallah...Kita adalah umatnya...So, yakin...kita boleh...jadikanlah baginda sebagai role model yang tertinggi dalam kehidupan kita..:)


Jom kita berusaha untuk terus bersabar mendidik diri kita untuk memiliki kesabaran yang indah. Mempunyai hati yang tenang, lapang dan tenteram dan hanya mengadu kepada Pencipta-Nya ketika berdepan dengan ujian dunia.. Insyaallah kita semua boleh....:)

p/s: hanna sedang berusaha dan akan terus berusaha untuk istiqamah dan bermuhasabah diri..Hanna gak bersyukur dikurniakan sahabat2 dan students yang sentiasa mengingatkan hanna ke jalan kebaikan....Alhamdulillah....

Setakat nih dulu coret2 di pagi Jumaat yang indah lagi barakah ini...:)

Wassalam...

pic encik google gak..:)



1 comment:

CutieIntan said...

tak nafikan memang payah nak maintain sabar..tapi hikmah bersabar tu amatlah berbaloi